Besplatni Hosting | Web Hosting | Zakup Domena | Supetar - Brac - Croatia | MaXtel | Mikrotik Web Shop | Croatia Holidays | Apartments Croatia

Uzgoj povrća

Kalendar radova u vrtu

Rajčica (paradajz)




Uzgoj rajčica


Uzgoj na crnoj foliji

Taj način uzgoja se kod nas primjenjuje, uz kombinaciju ukopavanja plastičnih boca s odrezanim dnom ili šupljih plastičnih štapova kroz koje se zalijeva.
Krajem ljeta i početkom jeseni s biljaka se uklanja dio lišća kako bi se poboljšalo sazrijevanje
posljednjih plodova. Prije mraza treba pobrati ostale plodove i pustiti ih da dozriju u tamnim toplim prostorima pri temperaturi 13-15 °C, pri relativnoj vlažnosti zraka 75-80%.
Sl.1. Uzgojem rajčice na crnoj foliji štedi se voda, nije potrebno okopavanje i ubrzava se rast i zrenje. Pogodno je za hladne, planinske predjele, te ranu proizvodnju

Koriste se plitke gajbice, letvice i police od dasaka prekrivene slamom. Plodovi se ne smiju dodirivati. Ponekad se tako mogu čuvati do polovice prosinca. Neke vrste se mogu i dulje čuvati.


Uzgoj rajčica na žici – špagi i na etaže

Također daje vrlo dobre rezultate



Sl.2. Uzgoj uz konopac (špagu)

Sl.3. Rajčica na etaže: svaka grana se posebno veže za žicu, a vrh se odreže kada se želi veća rana proizvodnja

 

Cijepljenje rajčica

Ovaj način rezultira povećanjem prinosa od nekoliko puta, jer 2 korijena hrane 1 stablo. Otpornost prema bolestima je također povećana. Ovo su iskustva povrtlara s Novog Zelanda. Oni to rade na 2 načina Odnjeguju sadnice ujednačene debljine (3-3,5 mm). 

Cijepi se žiletom ili skalpelom, vodeći računa da to bude napravljeno bez infekcija. Mjesta zareza su najmanje 7,5-8 cm iznad zemlje, a zarez oko 12 mm dug, ali po dubini ne smije preći polovicu debljine biljke.Dva tjedna poslije cijepljenja srastanje je završeno. Tada treba odrezati stablo jedne biljke iznad mjesta cijepljenja. To ne treba učiniti odjednom, nego postupno: za najmanje 7, a najviše 10 dana. Dok srastaju, mogu povenuti te ih treba osvježavati zalijevanjem.

Sl.4. Cijepljenje rajčica

 

Uzgoj rajčica na balkonu i terasi


Sl.5. Originalni način postavljanja drvenih sandučića za uzgoj rajčice na balkonu, predlažemo sortu “Minibel”
 

Neočekivane su mogućnosti selekcioniranja povrća. Stalno stvaraju nove, sve neobičnije sorte i hibride, tragajući za boljim selekcijama. Jedna takva selekcija je rajčica (paradajz) namijenjena za uzgoj na najmanjem prostoru - balkonu. To je rajčica “Minibel”. Izraste oko 30 cm visine. Plodovi su joj sitni i ukusni.

 

Produženje vegetacije

U toplijem klimatu, primorskim dijelovima, po otocima i uz obalu može se uspješno organizirati – osim ranije proljetne, još i kasnija ljetna proizvodnja.
Za tu proizvodnju sije se (izravno u kućice po 3-4 sjemenke) krajem svibnja do sredine lipnja, a presadnja se obavlja u srpnju. Prvi će plodovi dozoriti i mogu se brati već potkraj kolovoza i moći će se brati do kasne jeseni. Kad počnu jače jesenske kiše, dobro je stabljike prekriti plastičnom folijom (napraviti tunel) i tako će se berba još više produžiti.


Sl.7. 
Redoslijed radova

Berba plodova traje od rujna do kasno u jesen. Zeleniji se plodovi mogu brati ako su potpuno
razvijeni i dozorit će ako se čuvaju na prozračnim mjestima (kod temperatura 10- 12 °C).
Mogu se brati i grančice s plodovidma i držati ih ovješene dok ne dozore.

Izvor: Gospodarski list

Tagovi: Uzgoj povrćaRajčicaPovrtlarstvo